Eveniment

foto-spania-1Spania îi plăteşte pe imigranţii rămaşi fără loc de muncă ca să plece din ţară.

Cum sectorul  construcţiilor, unde erau  angajaţi mare parte din imigranţii veniţi în Spania s-a prăbuşit, autorităţile  încearcă  să  scape de cei care au rămas şomeri.

In  partea de nord a Madridului, gara Tres Cantos este renovată,  iar imigranţii care muncesc aici şi care provin din diverse regiuni ale Africii de Nord, din America Latină sau din Europa de Est sunt nevoiţi să suporte soarele arzător al amiezii fără să ştie că guvernul spaniol pregăteşte măsuri care îi vizează în mod direct, scrie BBC News.

Angajaţii de pe şantierul de la Tres Cantos duc o muncă istovitoare, de la aşezarea plăcilor imense de beton din care este construit peronul până la fixarea liniilor de cale ferată, fiind plătiti în medie cu aproximativ 1.200 de euro (1.730 de dolari) pe lună. Fiecare dintre ei se străduieşte să dea tot ce poate zi de zi pentru a-şi păstra locul de muncă. Insă proiectele de construcţii devin din ce în ce mai puţine din cauza problemelor cu care se confruntă industria  imobiliară din Spania, iar imigranţii sunt conştienţi de faptul că atunci când lucrările de pe şantier se vor termina, cei mai mulţi dintre ei nu vor mai avea un loc de muncă.

Guvernul spaniol, care încearcă să prevină efectele negative ale unei astfel de situaţii, a propus că fiecare imigrant care va pleca în ţara sa de origine să primească o sumă importantă de bani, în jurul a 18.000 de euro (aproximativ 26.000 de dolari), cu obligaţia de a nu reveni în Spania timp de trei ani. Măsura îi are în vedere pe cetăţenii a 19 state care nu au aderat la Uniunea Europeana şi care au încheiat acorduri de securitate socială cu guvernul de la Madrid.

„Daca cineva mi-ar oferi aceşti bani, aş pleca”, afirmă Patrick, un imigrant din Guinea Ecuato-rială,  adăugând  că  „odată  ajuns  acasă  aş putea merge mai departe, i-aşi putea investi”. Guillermo, care a emigrat din Republica Dominicană, avertizează însă că „dacă economia continuă să evolueze la fel ca acum şi în perioada următoare, pâna la urmă vom fi nevoiţi cu toţii să plecăm. Insa dacă ni s-ar da dreptul să alegem, am vrea să  rămânem”,  adaugă  el,  spunând  că  acum  se consideră spaniol.

In decurs de mai bine de zece ani, populaţia de imigranţi ai Spaniei a crescut uimitor de mult, cu 800%, iar forţa de muncă ieftină a făcut ca boom-ul din sectorul construcţiilor să ia proporţii impresionante. Cât timp au existat suficiente proiecte în construcţii, spaniolii au evitat să afişeze tipul de percepţii sociale negative asupra imigranţilor care pot fi observate în majoritatea ţărilor europene. In prezent însă, cu o rată a şomajului de 10,7%, cea mai ridicată din Uniunea Europeana, perspectiva  s-a  schimbat. „Imigrantii erau văzuţi de  toată  lumea ca  fiind folositori”, explică economistul Pedro Schwarz. „Ei acceptau să muncească în construcţii, având o contribuţie semnificativă la creşterea economică şi menţinând, în acelaşi timp, nivelul scăzut al salariilor. Insă acum, când rata somajului creşte alarmant în toate sectoarele de activitate, anumiţi spanioli se plâng de faptul că imigranţii încep să profite de banii pe care îi obţin ca şomeri.”

Până în prezent, cei  2,1 milioane de străini înregistraţi în reţeaua de securitate socială a Spaniei reprezintă contributori neţi ai sistemului, plătind mai mult decât primesc in schimb. Insă,  în ultimele 12 luni numărul imigranţilor care solicită ajutor de şomaj a crescut cu 81%, ajungând  la 178.230 de persoane în  iulie 2008. „Ceea ce încercăm noi să facem este să legăm imigraţia de piaţa de muncă”, afirmă Celestino Corbacho, ministru al muncii şi al imigraţiei în guvernul  spaniol.  „Potrivit estimărilor, este nevoie de doi sau trei ani pentru ca economia să se redreseze, aşa că noi suntem de părere că e bine să le oferim oamenilor mai multe posibilităţi. Dacă un muncitor se află în posesia a 15.000 de dolari (aproximativ 10.400 de euro), aceşti bani ar putea să îi ofere mai multe oportunităţi în ţara sa de origine decât în Spania.”

Noul proiect guvernamental, care va fi lansat în această toamnă, va da posibilitatea imigranţilor să primească echivalentul a doi ani de ajutor de şomaj, 40% din această sumă urmând să fie acordată  la  plecarea  din  Spania,  iar  restul  de bani în ţara de origine. Imigranţii care vor să se califice în programul iniţiat de guvernul spaniol trebuie să renunţe la actele care atestă locul de muncă şi  rezidenţă  în  Spania pe toată durata contractului.

Administraţia de la Madrid insistă asupra faptului că măsurile reprezintă un răspuns echitabil în încercarea de a contracara  problemele economice cu care se confruntă Spania, însă asociaţiile imigranţilor privesc proiectul de lege cu suspiciune. „Ne simţim ca şi cum am fi  folosiţi”, afirmă Washington Tobar de la Fundatia spaniolo-ecuadoriană din Madrid. „Atunci când au avut nevoie de forţă de muncă ieftină, ne-au deschis larg uşile. Insă acum, când nu mai au nevoie de noi, ne spun pur si simplu la revedere şi se aşteaptă să ne întoarcem în ţările noastre de origine.”

Intr-un apartament modest din cartierul La Latina din Madrid, Leonardo Ramirez, în varsta de 42 de ani, pregăteşte masa de prânz pentru cei doi copii ai săi. Deşi a absolvit facultatea de marketing  în Ecuador,  ţara de unde provine, a preferat să dea bani pentru a ajunge în Spania şi pentru a lucra în construcţii, însă în urmă cu un an şi-a pierdut locul de muncă. El a ajuns să închirieze o cameră din apartamentul său pentru a-şi  putea  plăti  ipoteca,  numărându-se  printre cei aproximativ 100.000 de imigranţi şomeri pe care guvernul speră să îi convingă cu oferta sa. „Chiar dacă guvernul ne-ar da 20.000 sau 30.000 de dolari, suma nu este suficientă pentru a porni o afacere odată întorţi acasă”, explică el.  ■ http://www.zf.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: