Comori Spirituale

Rubrica Misionarul

  Cu privire la  Biserica Catolică.

foto-1

Majoritatea dintre conaţionalii noştri plecaţi la muncă în ţările occidentale întâmpină dificultăţi şi probleme de acomodare nu numai în sferele lingvistică, culturală, de mentalitate sau de alimentaţie, dar şi în domeniul de viaţă şi tradiţie duhovnicească. Sunt prea puţine biserici ortodoxe în ţările din vestul Europei, iar nevoia şi setea spirituală îi împinge pe mulţi să apeleze la Bisericile de alte confesiuni, fără să le cunoască învăţătura şi tradiţiile specifice.

 Misionarul doreşte să repare această situaţie şi să prezinte laconic diferenţele şi asemănările dintre Biserica noastră Ortodoxă şi celelalte confesiuni creştine.

Mulţi dintre moldoveni sun nevoiţi să frecventeze locaşurile sfinte catolice. Dar câţi se întreabă, bine fac sau rău!? Ce trebuie să ştim despre Biserica Catolică, ce le este permis ortodocşilor şi ce nu se admite?

În primul rând, dacă nu există în apropiere, pe o rază de 20-30 km nici o biserică ortodoxă, atunci se admite şi chiar se recomandă să mergi la slujba divină la Biserica Catolică. E altceva, când din lene, mergi la biserica catolică pentru că ea este mai aproape de locuinţa ta decât cea ortodoxă. Dacă participi la slujba divină în biserică catolică, trebuie să respecţi regulile lor şi să faci ceea ce fac credincioşii catolici din jur, cu toate acestea trebuie să păstrăm fără ruşine, specificul credinţei ortodoxe – facerea crucii cu trei degete de la dreapta la stângă şi nu ca la catolici, cu două degete, de la stângă la dreapta. Această tradiţie de a face cruce, catolicii au introdus deja după Marea Schismă din 1054 când Biserica Ortodoxă s-a despărţit de cea Catolică. Alte deosebiri importante sunt:

 1. Primatul papal – care afirmă că Papa este ucenicul Apostolului Petru şi locţiitorul lui Iisus Hristos pe pământ. Papa pretinde a fi unicul conducător suprem al creştinilor pe pământ, iar Biserica Ortodoxă recunoaşte întâietatea Sinodului Ecumenic în care toţi Patriarhii, conducătorii Bisericilor naţionale sunt egali.
 2. Adaosul Filiogve la Simbolul credinţei introdus de Biserica Apuseană în secolul al VIII-lea. Catolicii mărturisesc că Sfântul Duh purcede de la Tatăl şi de la Fiul, iar noi ortodocşii – numai de la Tatăl, conform Crezului iniţial alcătuit de Sfinţii Părinţi în secolul al IV-lea.
 3. Împărtăşirea, după tradiţia evreiască, cu azimă, pâinea nedospită şi lipsirea credincioşilor de împărtăşirea cu Sângele Domnului (pâinea cu vin), acest privilegiul la catolici îl au numai preoţii. La noi credincioşii se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele Domnului asemenea preoţilor, fără deosebire.
 4. Catolicii nu împărtăşesc copiii până la vârsta de 7 ani.
 5. Preoţii catolici nu au voie să se căsătorească, ei sunt călugări.
 6. Folosirea instrumentelor muzicale la slujbe divine.
 7. Calendarul Grigorian care diferă de stilul vechi cu 13 zile.

Cu toate aceste diferenţe, putem considera Biserica Catolică ca cea mai apropiată confesiune creştină faţă de Biserica Ortodoxă. Nu întâmplător, Bisericile noastre sunt numite Biserici surori. Sora e soră, dar ne mântuim fiecare după credinţa proprie şi la propunerea preoţilor catolici de a trece la catolicism trebuie de precizat că aceasta va fi atunci când catolicii vor deveni ortodocşi!

 Ce este admis pentru un ortodox:

 1. Frecventarea bisericii catolice şi participarea la slujbele divine.
 2. Spovedania la preotul catolic (în cazuri excepţionale).
 3. Cununie cu reprezentantul credinţei catolice, fără a renunţa la credinţa ortodoxă.
 4. Pomenirea celor vii şi morţi.
 5. Participarea la Sfântul Maslu.
 6. Sfinţirea imobilului sau lucrurilor personale (de ex. autovehicol)

 Ce este interzis:

 1. Botezarea în biserică catolică.
 2. Cununia între ortodocşi în biserica catolică.
 3. Împărtăşirea cu Sfintele Taine în biserica catolică.
 4. Mărturisirea Filioque adăugat la Simbolul credinţei.
 5. A te face preot catolic.
 6. A te călugări în mănăstirea catolică.

 Curiozităţi.

Din sec. V şi până la sec. XVII din cei 243 de papi care au condus Biserica Catolică, au fost declaraţi eretici şi pseudopapi – 31, exilaţi – 30, otrăviţi – 18, strangulaţi – 9 şi tăiaţi cu sabia – 13.

 Romeo CEMÂRTAN

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: