Juridic

foto23Permisul de şedere în Italia

Este documentul care autorizează cetăţenii străini să stea în Italia. Pot rămâne în Italia străinii intraţi în mod regulamentar care au un permis sau o carte de şedere eliberate şi în curs de valabilitate în Italia; care sunt în posesia unui permis de şedere sau a unui document echivalent eliberat de autorităţile unui stat din Uniunea Europeana (pentru a putea rămâne în Italia pe o perioada mai mare de 90 de zile).

 

Cererea si eliberarea: permisul de şedere se solicită chestorului provinciei în care intenţionează să locuiască cetăţenii extracomunitari, în termen de 8 zile de la data intrării, cu excepţia celor ce locuiesc în zonele de frontieră şi alte câteva categorii ca: diplomaţi, funcţionari ai organismelor internaţionale şi militarii NATO. Oficiile şi comisariatele siguranţei publice furnizează un formular în care cetăţeanul străin, prezentând paşaportul propriu şi viza de intrare, trebuie să indice: datele sale anagrafice şi pe cele ale fiilor minori care îl însoţesc (dacă este cazul), locul şi motivul sejurului. La cerere se anexează fotografii format de legitimaţie. Chestura păstrează o copie cu toată documentaţia prezentată. O altă copie se eliberează cetăţeanului străin ca dovada a cererii depuse şi care trebuie să conţină: ştampila oficiului unde a fost prezentată cererea, semnătura funcţionarului desemnat, data prezentării cererii, ziua în care i se va elibera permisul de şedere. Permisul de şedere va fi eliberat în termen de 20 de zile de la data în care străinul a prezentat cererea dacă nu intervine lipsa mijloacelor suficiente de subzistenţă, motive de ordine publică sau sanitară sau lipsa disponibilităţii unui spaţiu de locuit. Străinul care solicită permisul de şedere pe lungă durată este supus prelevării amprentelor digitale. În caz de decret de refuz al permisului de şedere străinul poate prezenta recurs în termen de 60 de zile de la data notificării măsurii Tribunalului Administrativ Regional competent în teritoriul în care se găseşte chestura care a emis acel decret.

 

Durata permisului de şedere – nu cel eliberat pe motive de muncă – coincide cu cea prevăzută de viza de intrare eliberată de Reprezentantele diplomatice consulare italiene din ţările de apartenenţă sau de reşedinţă stabilă a cetăţenilor extracomunitari. Pentru sejururi de scurtă durată, viza nu poate fi mai mare de trei luni într-un semestru începând de la data primei intrări în Spaţiul Schengen. Durata permisului de şedere pentru motive de muncă este cea prevăzută în contractul de şedere şi deci nu poate depăşi: în total noua luni, în cazul unuia sau a mai multor contracte de muncă sezoniere; un an în cazul unui contract de munca subordonată pe timp determinat; doi ani în cazul unui contract de munca subordonată pe timp indeterminat.

Reînnoirea: cererea de reînnoire a permisului de şedere trebuie prezentată Chesturii cu cel puţin 90 de zile înainte de scadenţă în cazul unui contract de muncă subordonată pe timp indeterminat; 60 de zile înainte în cazul unui contract de muncă subordonată pe timp determinat; 30 de zile în celelalte cazuri. Permisul de şedere este reînnoit pentru o durată care nu depăşeşte pe cea stabilită la prima eliberare. Străinul care solicită reînnoirea permisului de şedere este supus prelevării amprentelor digitale.

Convertirea: pentru străinul prezent deja în Italia şi în posesia unui permis de şedere legal diferit de cel care permite exercitarea unei activităţi lucrative, este prevăzută posibilitatea de a solicita chesturii competente în locul în care intenţionează sa exercite o muncă autonomă, convertirea permisului de şedere.

Refuzul şi revocarea: în cazul decretului de refuz al permisului de şedere străinul poate prezenta recurs la TAR-ul competent în teritoriul în care se găseşte chestura care a emis decretul, în termen de 60 de zile de la data notificării măsurii – permisul de şedere poate fi revocat dacă se constată lipsa îndeplinirii condiţiilor necesare prevăzute pentru şederea pe teritoriul italian. ■ http://www.migratie.md

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: