Autorităţile moldovene trebuie să asigure posibilitatea ca alegătorii din străinătate să poată participa la acest scrutin important!

Senatorul american Ben Cardin a făcut o declaraţie cu privire la alegerile anticipate din R. Moldova, pe care o adresează preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Voronin, transmite Info-Prim Neo.

„Domnule Preşedinte, Republica Moldova organizează alegeri parlamentare anticipate la 29 iulie, după ce alegerile din 5 aprilie au fost urmate de proteste ale tineretului care a dorit să-şi arate lipsa de încredere în procesul electoral. Protestele au devenit violente şi au dus la arestarea a sute de protestatari, care au fost bătuţi cu cruzime şi au fost supuşi tratamentelor inumane în comisariatele de poliţie”, spune Ben Cardin.

„Chiar şi deputatul Valentina Cuşnir a fost abuzată şi bătută de poliţie, fiind rănită. Trei tineri au murit, şi se relatează că moartea le-a fost cauzată de rănile primite de la bătăi”, mai spune senatorul american.

„Au fost expulzaţi din ţară jurnalişti străini, iar reporteri moldoveni au fost arestaţi şi intimidaţi, le-a fost confiscat echipamentul. Partidele parlamentare de opoziţie, care au acuzat Partidul Comuniştilor de fraudarea alegerilor, au boicotat alegerea unui nou preşedinte, ceea ce a dus la alegeri anticipate”, se spune în declaraţie.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a declarat că în recentele alegeri în Moldova au avut carenţe, în special fiind vorba de neglijare în procesul de judecare a plângerilor cu privire la nereguli şi de alcătuire a listelor de alegători.

Ben Cardin declară că „la 29 iulie, Guvernul RM mai are o şansă pentru a demonstra cetăţenilor şi comunităţii internaţionale că rămâne ataşat principiilor democratice şi standardelor internaţionale. Autorităţile moldovene trebuie să asigure accesul tuturor concurenţilor electorali şi experţilor din societatea civilă la mediile publice, precum şi să asigure posibilitatea ca alegătorii din străinătate să poată participa la acest scrutin important”.

„Statele Unite îşi vor condiţiona bunele relaţii cu noul guvern moldovean în dependenţă de respectul pentru ordinea de drept şi drepturile omului. Comisia Helsinki din SUA, al cărei preşedinte sunt, va continua să monitorizeze desfăşurarea procesului electoral în Moldova şi va ţine un briefing după scrutin”, declară senatorul Ben Cardin, membru al Partidului Democrat din SUA, din care face parte şi preşedintele Barack Obama.

Sursa : Info-Prim.md

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: