Interviu cu Vitalie Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Moldovenilor aflaţi în Italia.

Moldovenii aflaţi la muncă în Italia sunt foarte îngrijoraţi de soarta R. Moldova şi se tem că vor fi fraudate şi alegerile anticipate din 29 iulie. Ca să aflăm cum se descurcă conaţionalii noştri departe de casă, ce viitor doresc să aibă ei şi copiii lor şi ce părere au despre viaţa politică din ultimul timp din RM, l-am invitat la dialog pe Vitalie Ciobanu, preşedintele Asociaţiei moldovenilor aflaţi în Italia.

– Dle Ciobanu, cum reacţionează moldovenii care muncesc în Italia la tot ceea ce se întâmplă acasă?

– Sunt foarte dezamăgiţi, şi nu doar de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, ci de tot ce se întâmplă în Moldova în ultimii opt ani. Dezastrul în care s-a pomenit R. Moldova e rezultatul guvernării comuniste, care n-a ştiut cum să gestioneze situaţia. Iar de când a început criza economică mondială, mă tem că, în genere, o să intrăm într-un colaps economic. Guvernarea pe care am avut-o nu numai că nu a elaborat legi spre binele ţării, dar ne-a furat. Un exemplu ar fi remitenţele din străinătate, gestionate cum nu se poate mai prost. Aceşti bani au servit la achitarea pensiilor, a salariilor, dar nu pentru investiţii. O să vină o zi când mulţi dintre noi, cei care au muncit peste hotare, n-o să aibă pensii, deoarece au muncit la negru. Nu se promovează o politică socială corectă nici pentru cetăţenii rămaşi acasă, nici în raport cu noi, cei aflaţi în străinătate.

– Cum calificaţi faptul că alegerile anticipate vor avea loc într-o zi de miercuri?

– Mai rău nu se putea. Noi şi la 5 aprilie am fost lipsiţi de dreptul constituţional de a vota. A fost pur şi simplu o bătaie de joc să fie amenajate doar două secţii de votare pentru circa 150 mii de moldoveni cu drept de vot care se află în Italia. Astfel, ni s-a dat de înţeles, a câta oară, că de noi este nevoie în măsura în care aducem bani acasă, în rest, trebuie să stăm deoparte, nu prezentăm interes pentru conducerea de la Chişinău. Mă doare că mulţi conaţionali de ai noştri s-au obişnuit cu umilinţa şi duc mai departe jugul dictaturii. Cei care au decis ca alegerile anticipate să fie organizate în zi de miercuri, au avut un plan diabolic. Cred că s-au gândit mult timp cum să lovească mai crunt în democraţia din Moldova. Nu ar fi fost o problemă atât de gravă dacă ar fi fost joi, căci în Europa în această zi femeile au jumătate de zi liberă. Dar ei au ştiut şi despre asta. Au ales ziua de miercuri, mijlocul săptămânii, pentru că puţini patroni vor accepta ca angajaţii lor să lipsească, mai ales acum, când, din cauza crizei, sunt mii de doritori de a-ţi ocupa locul de muncă. O altă problemă e că alegerile vor avea loc la sfârşitul lunii iulie, când încep concediile şi mulţi vor fi pe drumuri.

– Cum vă percep italienii, ştiind că veniţi dintr-o ţară comunistă?

– În Italia, între dreapta şi stânga nu sunt mari deosebiri. Dar în Moldova e la putere comunismul nomenclaturist, militar, dictatorial, care nu admite pluralismul de opinii, care doar dă ordine. Asemenea tip de comunism cred că a rămas numai în R. Moldova. Uite acest lucru nimeni nu-l poate înţelege.

– Când a fost creată asociaţia pe care o conduceţi şi cu ce ocupă aceasta?

– Asociaţia activează din anul 2005 şi a apărut dintr-o mare necesitate de a ne apăra şi informa concetăţenii despre drepturile pe care le au aici, în Italia. Moldovenii au început să emigreze masiv în Europa, relativ recent, nu aveau acest gen de suport informaţional. În primul val de migraţiune, care a avut loc în anii 1998-2000, au plecat foarte mulţi profesori, medici, care, dacă ar fi rămas acasă, ar fi murit de foame. Eu, de exemplu, în 1998, când am luat decizia să plec la muncă în străinătate, de şase luni nu primisem salariul. Aflându-ne acolo, întâlnindu-ne cu prietenii, permanent discutam despre problemele cu care ne confruntam în Italia. Mereu cineva povestea despre unii conaţionali care nu puteau să-şi găsească un loc de muncă, sau nu beneficiau de asistenţă medicală, despre diferite cazuri de maltratări. Aflându-se ilegal în peninsulă, mulţi se temeau să se adreseze la medic, să intre în instituţiile de stat, umblau cu frica-n sân. De aceea am fondat asociaţia, pentru a-i ajuta. Iniţial, se numea „Dacia”. Apoi, a fost creată şi Liga femeilor din Moldova. În fruntea acesteia se afla o doamnă care avea multe iniţiative, dar întrucât nu avea acte de şedere legală, a aderat la asociaţia noastră. Cu timpul, s-a alipit de noi şi Asociaţia „Calea Moldovei”. Astăzi, avem denumirea oficială Asociaţia Naţională de promovare socială „Moldova-Italia”. În afară de informarea şi apărarea drepturilor conaţionalilor noştri, ne mai ocupăm de promovarea artei, a literaturii. Traducem cărţi, publicăm articole în presă. În ultimul timp am tradus din Grigore Vieru în italiană. Curând va fi lansată o carte. La 29 iunie în ospeţie la noi a fost Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”.

– Aveţi un sediu? Câţi membri are asociaţia?

– Sediul nostru e la Roma, pe strada Carlo Pirtio Biroli, 52. Asociaţia are circa 300 de membri, dar reprezentăm toată comunitatea moldovenească din Italia. Conform unor studii efectuate de organizaţii independente, în Italia s-ar afla circa 200 de mii de moldoveni.

– Apropo de Teatrul „Satiricus”, cum a fost primit în Italia?

– Actorii mai întâi au avut o prezentare la Veneţia. Acolo, fiind zi de sărbătoare, a fost mult public. Spectacolul de la Roma s-a jucat într-o zi de luni. A mai fost şi o ploaie torenţială. Chiar şi în aceste condiţii, au venit peste o sută de spectatori. Lumea a rămas foarte mulţumită. Artiştii moldoveni sunt întotdeauna bine-veniţi în Italia. În ultimul timp, ne-au vizitat Constantin Moscovici şi Maria Sarabaş. Spectatorii nu-i lăsau să plece de pe scenă.

– Sunt mulţi moldoveni care au reuşit să se afirme?

– Cei mai mulţi muncesc la construcţii. În principiu, este domeniul cel mai căutat de moldoveni, ca să fii angajat, nu se cere profesionalism. Începi de la lucrările cele mai umile. Încetul cu încetul, deprinzând lucrul, devii meşter bun. Marea majoritate a bărbaţilor veniţi din Moldova sunt implicaţi în construcţii, iar femeile sunt îngrijitoare. Iar pentru că în ultimul timp calitatea migraţiei noastre a crescut, mulţi au obţinut echivalarea diplomelor de studii de acasă. Acum, de când s-a deschis ambasada Italiei la Chişinău, e mai uşor să obţii recunoaşterea diplomei sau a titlului de studii. Mulţi moldoveni care de ani de zile muncesc în Italia au decis să facă şi studii aici. Muncesc programatori, medici, pedagogi etc. Am observat că în majoritatea cazurilor studiază cei care au absolvit facultăţi în R. Moldova, care au avut succes acasă. Soţia mea, de exemplu, a făcut litere şi filosofie la o universitate de pe lângă Vatican. Ea era menajeră la un lector al acestei universităţi. Ascultându-i ideile, gândurile pe care le avea, într-o bună zi, profesorul i-a spus: „Mi-i ruşine că îmi speli podelele în casă. Tu ar trebui să ai altă destinaţie”. A luat-o la universitate.

– În ce măsură i-a influenţat pe moldovenii de acolo criza economică mondială?

– Moldovenii niciodată nu s-au simţit în Italia în siguranţă sută la sută. Întotdeauna cineva a plecat, altcineva a venit. Mereu a existat o cerere mare a locurilor de muncă. Piaţa muncii din Italia este suprasaturată. Unii mereu circulă în Spania, Portugalia, Italia, Franţa, fiind în căutarea unui loc de muncă. Acum însă acest fenomen a devenit mai pronunţat. Dar cei care deja sunt încadraţi în câmpul muncii şi lucrează de ani de zile nu au probleme. Moldovenii sunt cei care pleacă ultimii de la companii. Ei acceptă salarii mai mici, condiţii de ilegalitate şi munci grele, doar să nu se întoarcă acasă. În ultimul timp s-a cam oprit valul migraţional din cauza crizei. La fiecare depozit de materiale de construcţii stau câte 30-40 de oameni, aşteptând să fie angajaţi. Cu oricine ai vorbi dintre aceştia, îţi va spune că munceşte aici pentru a-şi procura un apartament la Chişinău. Moldoveanul, oriunde s-ar duce, se gândeşte că trebuie să aibă o casă unde să se întoarcă. Iar acum, pentru că locuinţele s-au scumpit de zeci de ori, este nevoit să lucreze un deceniu doar pentru a-şi procura altă locuinţă şi a-şi întreţine familia rămasă acasă.

– Ce mesaj doriţi să adresaţi moldovenilor de acasă, la despărţire?

– Recent, membrii asociaţiei noastre au adresat un apel către toţi conaţionalii lor să participe la scrutinul parlamentar şi să opteze pentru unul dintre cele trei partide de opoziţie care au trecut pragul electoral pe 5 aprilie – PL, PLDM şi AMN. Dacă vrem ca R. Moldova să ajungă în Uniunea Europeană, dacă vrem să trăim bine la noi acasă şi copiii noştri să aibă parte de viitor, cetăţenii RM trebuie să voteze viitorul, nu trecutul. Îi îndemn ca, pe 29 iulie, să voteze încă o dată pentru PLDM, PL sau AMN. Este o datorie morală a fiecăruia dintre noi.

Natalia Hadârcă, Alegerile într-o zi de miercuri dezvăluie planul diabolic al comuniştilor, 2009-07-13, cotidianul „Timpul”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: